Kan ik een verhaal vertellen?

Vorig jaar voelde ik echt de kracht van verhalen. Bij Herstel Toeslagen mocht ik samen met een cameraman de verhalen van medewerkers voor het voetlicht brengen. We hebben video’s gemaakt van 4 medewerkers. En ieder van hen raakte me al bij het eerste gesprek met hun verhaal, door hun bevlogenheid, door hun wil om mensen te helpen. Een was een ervaren manager die na een half jaar pensioen toch weer aan het werk ging met deze zware herstelklus. Hij had ook op reis kunnen gaan, of met de kleinkinderen op pad. Een ander was een jonge man die naast zijn studie iedere dag vragen van ouders beantwoordde en regelmatig voor rotte vis werd uitgemaakt en toch ging hij door, want die ouders, die moesten geholpen worden! Of die jonge vrouw, wiens vader als scheidsrechter haar kompas was voor goed en fout. Ieder interview, ieder verhaal bracht bij mij een denkproces op gang. Wat doe ik zelf, doe ik het goed, of doe ik het makkelijke?

Die kracht van storytelling, het stimuleren van denkprocessen voelde ik nog sterker bij de sessies van Into the Light, the art & science of storytelling (www.intothelight.nl) die ik dit jaar heb gevolgd. Drie intensieve dagen waarin we met een groep mensen leerden om onze verhalen te ontwikkelen en zo voor het voetlicht te brengen dat je luisteraars geraakt worden en dat je hen kunt inspireren en motiveren. De training is afgerond, de lessen neem ik voor altijd mee.

En ja, ik kan zeker een verhaal vertellen en jou daarmee inspireren. Belangrijker nog ik jou helpen jouw verhaal te vertellen.